Espanya, el país de la UE on més puja la llum

El preu de l’electricitat a les llars espanyoles va augmentar un 52% entre el segon semestre de 2008 i el mateix període de 2014, la qual cosa va suposar un increment de 81 euros en el megavat per hora (MWh), gairebé el doble dels 42 euros per MWh de la mitjana de la Unió Europea. facturas-electricas

Segons un informe comparatiu entre els preus de la llum a nivell europeu i els d’Estats Units, elaborat per l’economista David Robinson, aquesta pujada situa Espanya en la quarta posició de la llista de països europeus on la llum és més cara, només per darrere de Dinamarca, Alemanya i Irlanda. 

No obstant això, segons el document, el preu mitjà de la llum per a la indústria ha augmentat a un ritme molt menor: un 9% per a les empreses mitjanes i un 7% per a les grans companyies, percentatges propers a la mitjana de la UE. “Les decisions del Govern estan afectant més als consumidors que a la indústria”, adverteix Robinson.

L’expert ha atribuït la major part de l’increment a la “cuña gubernamental”, que recull impostos, taxes i altres regulacions en matèria energètica que imposa l’Estat, i que explicarien gairebé tres quartes parts (73%) de l’increment del rebut elèctric pel consum residencial des de l’inici de la crisi.

Per a la indústria mitjana, la “cuña gubernamental” ha suposat el 28% del preu total, mentre que per a les grans empreses ha estat el 20%. L’expert ha destacat que els costos associats a la intervenció pública van representar en el segon semestre de 2008 un 32% del preu de l’electricitat a les llars, mentre que de juliol a desembre de 2014 van suposar el 46%. No obstant això, el pes de la “cuña gubernamental” ha descendit després de la reforma energètica aprovada al 2013 pel Govern. 

Soluciones de ahorro-recibo luz

Robinson ha recomanat al Govern espanyol obrir el debat sobre el pas del finançament d’alguns d’aquests costos públics mitjançant els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) i no a través del rebut de la llum. Entre aquests costos proposats, Robinson opta per passar a pressupostos els costos extrapeninsulares o algunes partides de subvenció a les renovables.

Finalment, l’economista ha apuntat en el seu estudi que els preus de la llum a la Unió Europea han augmentat un 34% entre 2008 i 2014, enfront del 18% a Estats Units. En el cas de la indústria, l’augment ha estat del 22% a Europa i el 6% en territori nord-americà. Aquesta diferència en l’encariment és a causa d’una major regulació i un major augment de la “cuña gubernamental” a la Unió Europea respecte als Estats Units.

Font: La Vanguardia

No Comments

Post A Comment