Quant estalviem amb el canvi horari?

estalvi-canvi-horaEncara que l’estiu no començarà fins al juny oficialment, l’horari estival ja ha arribat.

El canvi d’hora suposa tenir més hores de llum durant el dia. Ens mantindrem amb aquest horari fins a l’últim diumenge d’octubre, quan arribarà l’horari d’hivern i els dies es faran més curts.

Aquest costum d’endarrerir el rellotge a l’hivern i avançar-ho a l’estiu va començar a aplicar-se de forma generalitzada el 1974 després de la primera crisi del petroli. L’objectiu era poder aprofitar millor la llum del sol i consumir menys electricitat.

Quant ens estalviarem

El canvi suposa un estalvi potencial aproximat del 5% de l’energia, o el que és el mateix, del voltant de 300 milions d’euros, segons estimacions de l’Institut de Diversificació per a l’Estalvi Energètic (IDAE).

Per l’IDAE, la mesura té un impacte “positiu” no solament en l’estalvi de llum, sinó sobre altres sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat vial, les condicions de treball o altres maneres de vida, com la salut, el turisme o l’oci.

No tothom està d’acord amb aquest canvi d’hora. El president de la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE), José Luis Casero, ha demanat al Govern no avançar els rellotges aquest diumenge per estar en el fus horari de Greenwich i recuperar la “posició natural” d’Espanya. Actualment, l’horari espanyol es regeix pel fus horari que passa per Berlín, una mesura provisional adoptada en 1942 i que s’ha mantingut.

El canvi horari no només s’adopta a Espanya, sinó que es duu a terme en uns 70 països a tot el món; en concret, s’aplica a tots els països d’Europa, Amèrica del Sud, Àfrica i en algunes zones d’Estats Units i Canadà; sent Japó l’únic país industrialitzat que no s’ha adaptat a aquesta normativa.

No Comments

Post A Comment